Hvad betyder TENS?

TENS (eller TNS) står for Transkutan Elektrisk Nerve Stimulation, altså elektrisk nervestimulering gennem huden. Ved at sende specielt udformede elektriske impulser gennem huden og ind mod nervebanerne kan man dels blokere for de egentlige smerteimpulser, dels aktivere kroppens naturlige smerteforsvar.

 

Hvordan bruges TENS?

I vejledningen, der følger med apparatet, anbefales forskellige programmer og forskellige måder at sætte elektroderne på til forskellige slags smerter. Det endelige valg af program og elektrodeplacering er imidlertid dit eget, det der giver bedst resultat. Det er derfor vigtigt at man giver sig tid til at prøve sig frem, måske op til 2 - 3 uger, men de fleste får smertelindring meget hurtigere.

Hvordan jeg oplever TENS

"nu er smerterne forsvundet..."


"For et år siden fik jeg en TENS efter at have hørt hvor godt en yngre mand var blevet hjulpet efter flere rygoperationer og brug af stærk, smertestillende medicin.
Jeg er årgang 1935, blev opereret for discusprolaps for flere år siden og fik senere fjernet arvæv samme sted. I 2010 fik jeg en ny, venstre hofte, men senere begyndte smerter i højre hofte og knæ at genere mig meget dag og nat, og lænden gjorde så ondt at jeg tilsidst måtte opgive at arbejde i min have.
Jeg bruger TENS`en en time om dagen med 4 elektroder på lænden str. 5x10 cm, og nu er smerterne forsvundet . Når den arbejder kan man bevæge sig frit, og den slukker selv når den ønskede tid er gået. Jeg er nu i gang igen i haven, og jeg har også været i Australien uden at få smerter, hverken under eller efter den lange flyvetur."

Anne Marie Leer
Ny side 1